Natuur en Wonen geheel in balans

Met een stadsgevoel landelijk wonen

De gemeente Waalwijk staat meer dan 700 jaar op de kaart van Nederland en bestaat uit de kernen Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik. Momenteel telt Waalwijk meer dan 48.000 inwoners in een gebied van ruim 68 km2. Waalwijk typeert zich door haar landelijk karakter en de dynamische bedrijvigheid in en rondom de kern van Waalwijk. De gemeente is uitstekend bereikbaar via het wegennet en heeft een belangrijke regionale functie op het gebied van onderwijs, sport, cultuur en gezondheidszorg. Bovendien komen mensen uit de regio graag naar Waalwijk om te winkelen.

Het Centrum

Waalwijk vervult een regionale functie voor zo’n 100.000 mensen. Zij wonen en werken in Waalwijk of volgen er het onderwijs. Het centrum van Waalwijk is bij velen uit de regio in trek om te winkelen en uit te gaan. Waalwijk biedt in het vernieuwde centrum een uitstekend en gevarieerd winkelaanbod en een grote weekmarkt. Dit centrum is volop in beweging. De gemeente investeert fors om het nog aantrekkelijker te maken met aandacht voor de bereikbaarheid, de inrichting en de sfeer van de openbare ruimte. Zo is met de hoogwaardige inrichting van de Promenade een aantrekkelijk voetgangersgebied gecreëerd. Van het Vredesplein is een echt centrumplein gemaakt waar cultuur, wonen en zorg samenkomen. In de Hooisteeg, een sfeervol straatje met gerestaureerde arbeiderspandjes, herleeft de historie van Waalwijk.

Cultureel en Sportief

Op cultureel gebied heeft Waalwijk veel te bieden. Niet alleen in theater De Leest, maar ook in verschillende galeries in Waalwijk en de kernen is boeiende kunst te zien. Voor het grote publiek zijn in de bibliotheek en sociaal cultureel centrum Den Bolder in Waspik regelmatig exposities. In het enige museum in Waalwijk, het Nederlands Leder- en Schoenenmuseum, kan men het rijke verleden van de leder- en schoenenindustrie in De Langstraat opsnuiven. De inwoners van Waalwijk kunnen hun eigen creatieve talent ontwikkelen tijdens een van de vele cursussen van Kunsten Centrum Waalwijk. Bovendien zijn er tal van toneel-, muziek- en dansverenigingen waar amateurs kun kunsten kunnen vertonen. Evenementen en festiviteiten in het fraaie historische centrum van Waalwijk zorgen voor het grote vermaak. 

Waalwijk staat op de kaart met opvallende sportieve prestaties. Yuri van Gelder, biljarters van Crystal Kelly, majorettevereniging Matamba, de handballers van Tachos, dansgroep Moving Action en voetbalclub RKC Waalwijk hebben nationale bekendheid. Ook de amateursporter heeft in Waalwijk volop mogelijkheden in een van de sportaccommodaties. Zo heeft de stad de ultramoderne sporthal De Slagen gebouwd in de nieuwe wijk Landgoed Driessen, is het sportcentrum in Waspik gemoderniseerd en omgevormd tot een eigentijdse turntrainingshal en zijn in 2008 de deuren van een nieuw zwembad naast Akkerlanen geopend.

Een groene stad

Waalwijk wil de nadruk leggen op een goede afweging tussen ecologie, economie en de mens. Niet alleen de gevolgen voor het heden èn voor Waalwijk zijn belangrijk, maar ook de gevolgen voor de toekomst en de gevolgen elders hebben prioriteit. Waalwijk werkt aan duurzaamheid. Het Eco-park is hiervan het ultieme voorbeeld. Bovendien koestert Waalwijk haar groene ruimte, zowel in kwaliteit als in kwantiteit. De gemeente typeert zich door het zogenaamde Slagenlandschap. Een landschap met smalle, langgerekte weilanden omringd door sloten. Deze sloten zorgden destijds voor de ontginning van de moerassen. Bij de opzet van de wijken Landgoed Driessen en de Akkerlanen is nadrukkelijk rekening gehouden met deze oorspronkelijke structuur.

Door het vele groen is het prima recreëren in Waalwijk. Bijvoorbeeld in het Hoefsvengebied (70 hectare), dat aansluit op nationaal park de Loonse en Drunense Duinen. Of het groene voormalige Spoortracé, waarlangs het in de toekomst heerlijk fietsen op het Halvezolenpark. Wat te denken van een wandeling door natuurgebied De Langstraat door het markante landschap van de gemeente. Echt de moeite waard!

Kortom Waalwijk Werkt aan een complete en aantrekkelijke stad voor jong en oud, voor haar inwoners, bedrijven en bezoekers.

naar boven